AOV betaalbaarder dan je denkt

Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen. Ja of nee? Die discussie laait ieder jaar weer op. Verplichten gaat veel ondernemers te ver, maar over het inkomensrisico nadenken kan altijd.


Onlangs begon CNV-voorzitter Mauric Limmen er weer over. Volgens hem zorgt het feit dat zzp'ers geen AOV en geen pensioenopbouw hebben voor oneerlijke concurrentie. Doordat zij die kosten niet hebben, kunnen zij hun tarieven laag houden en drukken ze vaste medewerkers uit de markt. Voor u als ondernemer is waarschijnlijk van groter belang of een AOV u iets oplevert.

 

Buffer voor opvang
Uit recent onderzoek van Baken Adviesgroep blijkt dat slechts 35% van de zelfstandigen zich verzekert voor arbeidsongeschiktheid. Onder zzp'ers is de verzekeringsgraad nog lager: 26%. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn. Want 80% van de ondervraagden gaf aan een financiële buffer te hebben om arbeidsongeschiktheid op te vangen. De meeste zelfstandigen kunnen het een aantal maanden zonder inkomsten uithouden en 30% van de zelfstandigen zelfs langer dan een jaar. Geld op een spaar- of bankrekening is de meest genoemde buffer, gevolgd door het inkomen van de partner en vastgoed.

 

Betaalbaarheid
Een groot deel van de zelfstandigen geeft aan zich niet te willen verzekeren vanwege de hoge kosten. Maar zijn die kosten echt zo hoog? Als je een financiële buffer hebt waarmee je het enkele maanden uithoudt, kun je een AOV afsluiten die pas na die periode ingaat. Vind je het jammer om jouw hele vermogen op te maken, dan kun je ook kiezen voor een laag verzekerd bedrag. Je ontvangt dan bijvoorbeeld een uitkering die voldoende is voor de vaste lasten en vult jouw inkomsten verder aan met het geld uit jouw financiële buffer. Beide strategieën beperken de dekking, waardoor je flink op de premie bespaart. Omdat de premie voor een AOV fiscaal bovendien aftrekbaar is, wordt de verzekering nog betaalbaarder.

 

Wil je meer inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid? Wij laten je zien hoeveel mogelijkheden er zijn om dit risico goed te managen. Neem contact op met ons kantoor.