BV of toch liever (weer) eenmanszaak?

Vanaf een bepaald winstniveau is het aantrekkelijk om een eenmanszaak om te zetten in een BV. De reden om te kiezen voor een BV is vaak een belastingtechnische. Daarom is het goed om opnieuw een afweging te maken nu de belastingregels veranderen.

 

Het maakt voor de inkomstenbelasting uit of je een BV hebt of ondernemer bent met een eenmanszaak. Als directeur-grootaandeelhouder (dga) ben je in dienst bij de BV. De fiscus gaat ervan uit dat je daar minimaal 45.000 euro per jaar verdient, het zogenaamde gebruikelijk loon. Dat salaris valt in box 1 en over dat bedrag betaal je inkomstenbelasting, ook als de BV het niet kan uitkeren. Verder betaal je in box 2 belasting over het dividend dat je uit de BV haalt. Met een eenmanszaak betaal je belasting over de winst uit onderneming, maar kom je – anders dan een dga – wel in aanmerking voor aantrekkelijke aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek, mkb-winstvrijstelling en fiscale oudedagsreserve. Welke rechtsvorm de beste keuze is, is dus voor een belangrijk deel een fiscale rekensom.

 

Veranderingen inkomstenbelasting
Volgend jaar veranderen de belastingtarieven van zowel box 1 als box 2 van de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting in box 1 wordt beperkt tot twee schijven: een basistarief van 37,35% en een toptarief van 49,5% voor inkomen boven € 68.507. Het belastingtarief in box 2 stijgt van 25% naar 26,25%. De veranderingen kunnen reden zijn om na te gaan of een BV een juiste keuze is of dat je beter terug kan keren naar – of kan blijven in – de eenmanszaak. Die keuze hangt af van verschillende factoren zoals je salaris, je hypotheek en allerlei aftrekposten. Ook speelt mee hoe je bedrijf ervoor staat en wat je plannen en verwachtingen zijn voor de komende jaren.

 

Aansprakelijkheid en pensioen
De keuze voor een eenmanszaak of een BV heeft niet alleen fiscale gevolgen. Met een eenmanszaak ben je 100% privé aansprakelijk voor je bedrijf. Heeft het bedrijf schulden of ga je failliet, dan draai je daar ook met je privévermogen voor op. Bij een BV is de BV zelf aansprakelijk en blijft je privévermogen bij schulden en faillissement in veel gevallen buiten beschouwing. Ook je pensioenmogelijkheden zijn met een eenmanszaak anders dan met een BV.

 

Bespreek het met financiële deskundigen
Twijfel je over de rechtsvorm van je bedrijf, bespreek dat dan met financiële deskundigen zoals je accountant. Ook wij staan open voor een gesprek over de gevolgen van je keuze voor je verzekeringen en je pensioen. Wij zoeken graag voor je uit welke oplossingen mogelijk zijn en hoe deze uitpakken voor je financiën. Neem voor advies contact op met ons kantoor.