Nieuw plan om rekeningrijden in 2030 in te voeren

Eens in de zoveel tijd buigt de Tweede Kamer zich over plannen om de huidige motorrijtuigenbelasting (MRB) te vervangen door rekeningrijden. In het verleden verdwenen de plannen altijd weer in de la. Maar nu lijkt het kabinet toch een serieuze poging te willen doen om het in te voeren.

 

Met rekeningrijden wordt niet het bezit maar het gebruik van een auto belast. In het regeerakkoord stonden al plannen om de MRB op termijn te vervangen door een belasting op gereden kilometers. Die lijken nu meer handen en voeten te krijgen.

 

Bedrag per kilometer

Met rekeningrijden betaal je als eigenaar van een auto een bepaald bedrag per gereden kilometer. Hoeveel dat is, hangt af van de CO2-uitstoot van de auto, het tijdstip waarop je rijdt en de plaats waar je rijdt. Eén van de doelstellingen van rekeningrijden is namelijk om het verkeer beter te spreiden, zodat er in de toekomst minder files zijn.

 

Kritiek
Kort gezegd: je betaalt dus (veel) meer als u met uw diesel in de spits over de A4 naar uw werk gaat dan wanneer je rond de middag met uw EV over polderweggetjes in Zeeland toert. Daarin schuilt ook meteen de belangrijkste reden van kritiek op de plannen. Veel mensen zijn namelijk van hun auto afhankelijk om op hun werk te komen en lang niet iedereen kan vroeger of later beginnen. Verder zijn er zorgen over zaken zoals de privacy, de betaalbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid van het systeem.

 

Compenseren
Maar rekeningrijden kan ook een stok achter de deur zijn om het hybride werken verder te stimuleren. In veel beroepen is het prima mogelijk om deels vanuit huis te werken. De kosten van rekeningrijden kun je dan wellicht compenseren door het wegvallen van de MRB én door het aanpassen van uw autoverzekering. Als je minder kilometers per jaar rijdt, betaal je namelijk ook minder premie. De kans op schade is dan immers kleiner.

 

Autoverzekering aanpassen
Misschien is het nu al verstandig om jouw autoverzekering aan te passen. Mocht dat zo zijn, dan is het tevens een goed moment om te kijken of er alternatieve autoverzekeringen zijn die (nog) meer premievoordeel opleveren of betere voorwaarden hebben. Wil je daar meer over weten? Neem dan even contact met ons op. We zoeken het graag voor je uit.