Op vakantie in het ziekenhuis?

De vakantie is bedoeld om te genieten en te ontspannen. Meestal gebeurt dat ook, maar soms komt er een kink in de kabel. Bijvoorbeeld als je ziek wordt of een ongeluk krijgt. Kun je dan altijd medische hulp krijgen? En wat heb je in dat geval aan jouw reisverzekering?

 

Het is niet altijd vanzelfsprekend dat je medische hulp krijgt als je in het buitenland ziek wordt of gewond raakt. In sommige landen behandelt men jou alleen als je aan kunt tonen dat je verzekerd bent of als je de rekening ter plekke voldoet. Een dure geschiedenis, want een poliklinische behandeling in het buitenland kost volgens de ANWB gemiddeld 1.939 euro, een ziekenhuisopname gemiddeld 7.588 euro. De rekening kun je wel na afloop naar jouw zorgverzekeraar sturen.

Ga je op vakantie naar een EU-land, Noorwegen, IJsland, Lichtenstein, Macedonië, Zwitserland of Australië? Dan kun je als bewijs een zogenaamde Europese gezondheidskaart laten zien, ook wel European Health Insurance Card (EHIC). Je kunt de pas aanvragen op www.ehic.nl.

 

Wat krijg je vergoed?
De EHIC laat zien dát je verzekerd bent, maar zegt niets over wat je vergoed krijgt. Want dat is afhankelijk van jouw verzekering. Wat zijn de mogelijkheden?

 

Alleen basisverzekering
De kosten voor medische hulp in het buitenland worden vergoed. Maar de vergoeding is nooit hoger dan het Nederlandse tarief. Is het tarief van het buitenlandse ziekenhuis hoger, dan moet je bijbetalen. En let op! De basisverzekering kent een eigen risico van 375 euro per jaar. Misschien heb je zelfs vrijwillig voor een hoger eigen risico gekozen. Dat eigen risico geldt ook voor medische kosten in het buitenland.

 

Aanvullende zorgverzekering
Heb je een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking? Kijk dan in de polisvoorwaarden op welke vergoedingen je kunt rekenen en of er een eigen risico geldt.

 

Reisverzekering met buitenlanddekking
De vergoeding van de reisverzekering hangt af van de dekking die je gekozen hebt. Er zijn drie goede redenen om je optimaal te verzekeren.
Je hoeft je dan geen zorgen te maken over het verschil tussen het Nederlandse en het buitenlandse tarief.

  1. Jouw reisverzekering kan ook het eigen risico van de basisverzekering vergoeden. Zelfs jouw vrijwillige eigen risico kun je meeverzekeren.
  2. Je kunt direct een alarmcentrale inschakelen. Die regelt de ziekenhuisopname, overlegt met de behandelend arts welke zorg je nodig hebt, betaalt de rekening en licht jouw familie in. Kun en wil je naar huis? Ook dat kan de alarmcentrale voor jou regelen.

Uitstekende dekking
Neem contact op met ons kantoor als je geen gedoe en geen kosten wilt als je op vakantie naar een dokter of een ziekenhuis moet. Wij zoeken voor jou de reisverzekering met een uitstekende dekking voor medische kosten in het buitenland.