Stagiair aannemen. Waar moet u aan denken?

Een stagiair aannemen kan aantrekkelijk zijn. Uw medewerkers kunnen een paar extra handen wel gebruiken en u hoeft geen reële arbeidsbeloning te betalen. Maar met het aanbieden van een stageplek komen ook verplichtingen en worden bepaalde risico’s groter.

U kunt om verschillende redenen stagiairs inzetten in uw bedrijf. Bijvoorbeeld als u op zoek bent naar personeel; een stagiair werkt immers direct mee. Bovendien wordt hij in uw bedrijf opgeleid en kunt u eenvoudig beoordelen of u hem een arbeidscontract aan wilt bieden. En als de stage hem bevallen is, zal de hij die ervaring delen met zijn medestudenten. Zo raken ook andere jonge mensen geïnteresseerd uw bedrijf.

Beloning en premies

Een stagiair aannemen lijkt ook financieel voordelig. U bent niet wettelijk verplicht om een stagevergoeding te geven, behalve als dat is opgenomen in uw cao. Betaalt u wel een stagevergoeding, dan is de stagiair verzekerd voor de Ziektewet de Wajong. Maar u hoeft geen premies  werknemersverzekeringen te betalen. Als de stagiair zich tijdens de stage afmeldt wegens ziekte, bent u niet verplicht de stagevergoeding door te betalen. Om alle afspraken goed vast te leggen, is het belangrijk dat u een duidelijke stageovereenkomst opstelt.

Stage begeleiden

Werken met stagiairs kan dus voordelen opleveren. Maar er is ook een andere kant waar u aan moet denken. De stage is een onderdeel van een opleiding en de stagiair is bij u om praktijkervaring op te doen en bepaalde vaardigheden te leren. U moet er daarom voor zorgen dat zijn werk aansluit op zijn opleiding. Een stagiair moet bovendien intensief begeleid worden en werken onder toezicht. Wie ontfermt zich over de stagiair, hoeveel tijd is daar mee gemoeid en wat kost u dat?

Erkend leerbedrijf

Kunt u eigenlijk zomaar een stagiair aannemen? Wel als het om een hbo- of wo-student gaat. Die kan zelf solliciteren naar een stageplek. Maar als u een mbo-leerling bij u stage wilt laten lopen, moet u een erkend leerbedrijf zijn. De erkenning vraagt u aan bij de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). U kunt dan misschien ook in aanmerking komen voor subsidies en fondsen.

Veiligheid voorop

U bent verantwoordelijk voor een veilige werkvloer, ook voor stagiairs. Dat is iets om extra aandacht aan te besteden. Want stagiairs zijn onervaren en jong en zien risico’s vaak niet die voor anderen overduidelijk zijn. Heldere instructies en professioneel toezicht zijn een absolute voorwaarde. Bedenk ook dat sommige werkzaamheden verboden zijn voor jongeren tot 18 jaar. Bijvoorbeeld werk dat gevaarlijk is of schadelijk kan zijn voor de gezondheid is. En ook de werktijden moeten bij zijn leeftijd passen. Pas uw RI&E aan als u met stagiairs gaat werken.

Stagiair en verzekeringen

Een stagiair kan net als andere medewerkers schade veroorzaken aan anderen. Wij zoeken uit of dat verzekerd is op uw aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). En hoe zijn de voertuigen, machines en gereedschappen verzekerd waar uw stagiair mee werkt? Onervaren handen maken het risico op schade groter. Verder zijn er verzekeringen waar ook uw stagiair onder kan vallen zoals de zakelijke reisverzekering en de collectieve ongevallenverzekering. Zet u graag stagiairs in? Bespreek dan met ons welke verzekeringen daarop afgestemd moeten worden.