Zzp’er worden, wat regel je het eerst?

In Nederland is 13 procent van alle werkende een zelfstandige zonder personeel (zzp’er), meer dan 1 miljoen mensen. Geen baas boven je hebben, zelf bepalen hoeveel je werkt en wanneer, dat is voor veel mensen zeer aantrekkelijk. Maar wat moet je regelen als je voor jezelf begint?

 

Een financieel plan zou het startpunt moeten zijn van jouw voornemen om zzp’er te worden. Hoeveel heb je nodig om te starten? Wanneer verdien je genoeg om van te leven? Heb je een financiering nodig? En kies je dan voor een banklening, crowdfunding of een lening van familieleden? Je zal dan duidelijk moeten maken waarom jouw bedrijf levensvatbaar is. Ook als je geen financiering nodig heb is dat belangrijk, gewoon voor jezelf. Bedenk ook waar je jouw bedrijf gaat vestigen. Als je thuis gaat werken, check dan bij de gemeente of dat in het bestemmingsplan past. Heb je bijvoorbeeld een milieuvergunning nodig?

 

Administratie en marketing
Een financieel plan is één, een ordelijke administratie is iets anders. Schrijf je om te beginnen in bij de Kamer van Koophandel. En verdiep je in de administratieve eisen die klanten, leveranciers en de Belastingdienst aan je stellen. Je kan gebruikmaken van software voor urenregistratie, administratie, boekhouden, projectmanagement, klantenbeheer en CRM-systemen, factureren en offreren. Als je de administratie ingewikkeld of vervelend vind, zoek dan een goede boekhouder.

 

Verder kun je nog zulke goede ideeën hebben, maar als niemand dat weet, verkoop je niets. Maak daarom werk van de marketing. Een goede website, activiteiten op social media, netwerken en potentiële klanten benaderen, het hoort er allemaal bij.

 

Risico’s voor jouw bedrijf
Ondernemen is verstandig omgaan met risico’s. Want die zijn er. Wij brengen deze graag samen met jou in kaart. Dan kijken we naar gebeurtenissen die jouw bedrijf zelf kunnen treffen. Denk aan schade door brand of inbraak, beschadiging van goederen tijdens transport, cybercriminaliteit, schade waarvoor je aansprakelijk gesteld kan worden, niet betalende klanten en juridische conflicten met leveranciers of klanten. We bespreken met je hoe groot de kans is op schade en wat de impact ervan is op de bedrijfscontinuïteit. Welke risico’s kan je zelf dragen en welke moet je echt verzekeren?

 

Inkomen op peil houden
Verder loop je als ondernemer grotere inkomensrisico’s dan iemand in loondienst. Want als je door ziekte of een aandoening niet kunt werken, verdien je niets. Als je een slappe tijd doormaakt, komt er misschien te weinig binnen. En als je met pensioen gaat, heb je alleen AOW om van te leven. Als ondernemer moet je zelf het vangnet creëren om een inkomensterugval te voorkomen. Neem contact op met ons kantoor en ga met ons het gesprek aan over jouw inkomensrisico’s. Wij zoeken voor jou naar betaalbare oplossingen.