Bedrijfsauto's vaker gestolen

Bedrijfsauto's zijn in Nederland onvoldoende beveiligd volgens het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Er worden meer bestelbusjes en ook zwaardere voertuigen gestolen. Met goede preventie houd je criminelen tegen.

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal diefstallen van lichte bedrijfsvoertuigen (tot 3.500 kg) met ruim veertig procent gestegen. En bij de zware bedrijfsvoertuigen is de diefstal zelfs verdubbeld. Wel wordt van de vrachtwagens 65 procent teruggevonden. Dat is omdat criminelen zich niet echt interesseren voor de wagen zelf, maar het voertuig stelen vanwege de waardevolle lading. Anders is dat bij de lichte bedrijfswagens. Deze worden hoofdzakelijk gestolen voor de onderdelen, die meteen naar het Oostblok, Afrika en het Midden-Oosten gaan. Het terugvindpercentage is bij deze categorie slechts 30 procent.

 

Bedrijfswagenbeveiliging
Dé manier om diefstal te voorkomen is goede preventie volgens Kiwa SCM beveiligingsnormen. Kiwa SCM is een onafhankelijke certificeringsorganisatie. Bij diefstalpreventie kun je denken aan ingebouwde bedrijfswagenbeveiliging, zoals hellingshoekdetectie, inbraakdetectie met alarmsystemen en een beperkt of uitgebreid voertuigvolgsysteem. In dat laatste geval wordt het volgsysteem automatisch ingeschakeld zodra het autoalarm afgaat. De systemen moeten wel door vaklieden worden ingebouwd, dus ga niet zelf aan de slag. Een enorm verschil voor het diefstalrisico maak je ook door de laadruimte te beschermen, bijvoorbeeld met anti-inbraakroosters.

 

Eisen verzekeraars
Deze tijd is moeilijk genoeg voor jou als ondernemer. Een extra klap door de diefstal van je bedrijfsauto en de lading is wel het laatste waar je op zit te wachten. Het risico is absoluut niet kleiner geworden, want de handel in onderdelen neemt ook in deze coronatijd nog toe. Ook met het oog op je bedrijfsautoverzekering is het goed om aandacht te besteden aan goede preventie. Verzekeringsmaatschappijen stellen steeds vaker als eis dat je bedrijfsauto beveiligd is door een deugdelijk beveiligingssysteem.

 

Uw verzekeringen verbeterd
Je bedrijfsautoverzekering of je wagenparkverzekering moet van tijd tot tijd onder de loep genomen worden. Enerzijds omdat verzekeraars hun voorwaarden en premies aanpassen. Anderzijds omdat je misschien door de coronamaatregelen meer of juist minder gebruikmaakt van de auto's. Wij adviseren je graag over verbeteringen van jouw verzekeringen. Neem daarvoor contact op met ons kantoor.