Veel minder stormschade in 2023

Nederlanders hebben vorig jaar veel minder schade geleden door natuurgeweld. Verzekeraars kregen in 2023 voor € 357 miljoen aan schademeldingen door bliksem, hagel, regen, overstroming, vorst en storm. Dat nog geen 40% van het schadebedrag van het jaar ervoor.

Waarom was de schade vorig jaar minder? Volgens het Verbond van Verzekeraars komt dat vooral omdat er geen zware winterstormen over Nederland raasden. In 2022 zorgden de februaristormen Eunice, Dudley en Franklin voor veel averij. Gelukkig is het schadebedrag van 2023 meer in lijn met het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Zomerhagel

Wel ging er vorig jaar een relatief groot bedrag naar beschadigde motorvoertuigen, zo blijkt uit de jaarlijkse Klimaatschademonitor van het verbond. Vooral in de zomer hadden veel Nederlanders, zowel in binnen- als buitenland, last van het weer. Van dat bedrag kwam € 60 miljoen door hagelschade. Ter vergelijking, in 2021 was dat nog € 16 miljoen.

Voor u als autobezitter is het belangrijk om dit te weten, omdat het invloed kan hebben op de keuze van uw autoverzekering. Hagelschade wordt namelijk niet vergoed als u alleen een WA-verzekering heeft. Als u daar meer over wilt weten, neem dan even contact met ons op.

Wat kunt u zelf doen?

Directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars heeft verder enkele praktische tips: "Houd het weerbericht goed in de gaten. Slaat het weer om, zorg dan dat je jezelf in veiligheid brengt, alles goed vast zet en dingen die rond kunnen vliegen naar binnen haalt."

Wij hebben er ook nog een paar voor u. Hoe voor de hand liggend ook: vergeet niet om alle ramen en deuren helemaal te sluiten. Zelfs door een klein kiertje kan veel water naar binnen komen! En parkeer uw auto niet onder een boom om schade door vallende takken te voorkomen.

Bescherming tegen klimaatschade

Daarnaast is het een goed idee om na te gaan of uw verzekeringen voldoende dekking bieden voor schade door extreem weer. Heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact op met ons kantoor. Wij helpen u graag om voorbereid te zijn op elk weertype!