Zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Deze basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast kan iedereen zich (vrijwillig) aanvullend verzekeren voor kosten die het basispakket niet vergoedt. Een belangrijke vraag die je je hierbij kunt stellen is: Weet jij wat je van jouw huidige zorgverzekering kan verwachten? 

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een basisverzekering?

De overheid beslist wat er in de basisverzekering zit, daarom is de inhoud ervan bij alle verzekeraars hetzelfde. Ongeacht jouw leeftijd of gezondheid kan je voor een basisverzekering bij elke zorgverzekeraar terecht. Wel komt er bij het kiezen van een basisverzekering al het één en ander om de hoek kijken. Zo is de basisverzekering er in verschillende varianten, kan je het eigen risico tot zekere hoogte zelf bepalen en hanteren verzekeraars verschillende premies. Ook zijn er verzekeraars die tegen een lagere premie een papierloze variant aanbieden, waarbij alle contacten hoofdzakelijk digitaal verlopen.

 

Welke varianten kent de basisverzekering?

De basisverzekering is er in de volgende drie varianten: de naturapolis, de restitutiepolis en de mixpolis. Het verschil tussen natura en restitutie zit in de verplichting van de verzekeraar tegenover de verzekerde. Bij een naturapolis staat het verstrekken van zorg centraal. Je kunt terecht bij zorgverleners waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als er geen afspraak is tussen de verzekeraar en de zorgverlener kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Bij een restitutiepolis staat het vergoeden van de kosten van zorg centraal. Je bent vrij in de keuze van jouw zorgverlener. Wel moet je bij deze variant vaak de nota’s voorschieten, wat bij een naturapolis niet het geval is. Een mixpolis is een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis.

 

Wat houdt het eigen risico in?

Het eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen, voordat de verzekeraar jouw zorgkosten vergoedt. Het eigen risico geldt alleen voor bepaalde zorg uit de basisverzekering. De kosten van de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg zijn voorbeelden van zorg die vrijgesteld zijn van het eigen risico. Een ander voorbeeld zijn zorgkosten die jongeren onder de 18 jaar maken. Ook vallen vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering niet onder het eigen risico. Het verplichte eigen risico is voor 2023 op € 385,- vastgesteld. Je kunt ervoor kiezen dit vrijwillig tot maximaal € 885,- te verhogen. Een hoger eigen risico betekent een lagere premie.

 

Naast het eigen risico kan je ook te maken krijgen met een eigen bijdrage. Dat is namelijk het deel van de rekening dat je altijd zelf moet betalen. Ook als je het eigen risico al hebt verbruikt. Een eigen bijdrage kan zowel gelden voor zorg uit de basisverzekering als uit de aanvullende verzekering.

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een aanvullende verzekering?

Een aanvullende verzekering dekt zorg die niet in de basisverzekering is opgenomen. Je kunt hierbij denken aan kosten voor de tandarts of fysiotherapie. Als je kosten verwacht die buiten de basisverzekering vallen, kan het daarom slim zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Met de nadruk op kan, want in hoeverre wegen de vergoedingen op tegen de premie die je voor de aanvullende verzekering betaalt? Soms kan het verstandiger zijn om alleen een basisverzekering te nemen en met de premie die je bespaart de kosten zelf te betalen.

 

Is het vinden van de juiste basisverzekering al lastig, door het enorme aanbod is het vinden van de juiste aanvullende verzekering een nog veel grotere uitdaging. Ook daarvoor ben je bij ons aan het goede adres. Wij willen je graag helpen bij het vinden van de juiste zorgverzekering. Een verzekering die qua premie en dekking het beste aansluit op jouw wensen en behoeften.