Camper en caravan erg populair. Maar wat is er verzekerd?

Naar verwachting zullen meer Nederlanders dit jaar vakantie vieren in eigen land. Ook of vooral eigenaren van campers en caravans. Zij hebben meestal hun eigen sanitair 'aan boord' en dat is in deze tijd een extra geruststelling.

 

Camper verzekeren: denk aan de inboedel
Zo'n kostbaar bezit wil je natuurlijk wel goed verzekeren. Voor campers is dat redelijk overzichtelijk. Je camper moet je, net als je auto, verplicht verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid. De kans is groot dat je meer zekerheid wilt en dus kiest voor een beperkte of volledige cascoverzekering. Houd er wel rekening mee dat daarmee alleen de camper zelf is verzekerd; voor de inboedel moet je je polis vaak uitbreiden met een extra schadeverzekering.

 

Bij de ZLM zijn de inboedel, voortent en luifel wel gratis meeverzekerd (bij allrisk). ZLM vergoedt voor deze zaken samen maximaal € 2.500,-. Heb je schade vlak voor of tijdens je vakantie? Dan vergoedt ZLM de huurkosten van een vervangende camper. Ook kent ZLM een gunstige nieuwwaarderegeling. Helaas is het niet mogelijk om bij de ZLM een camper te verzekeren die je (ook) verhuurt. Hiervoor hebben wij bij andere maatschappijen beperkte mogelijkheden.

 

Veel verschil in caravanverzekeringen
Voor caravans is het iets ingewikkelder. Allereerst omdat het uitmaakt of de caravan aan de auto is bevestigd of niet. Zolang je caravan achter je auto hangt, is deze voor de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd op je autopolis. Maar let op: ook als je een all risk autoverzekering heeft, is de caravan alleen WA verzekerd! Is de caravan al langere tijd los gekoppeld van je auto én staat deze veilig buiten het verkeer? Dan valt eventuele schade aan derden onder een particuliere aansprakelijkheidsverzekering.

 

Wil je schade die ontstaat door noodweer, inbraak of door je eigen schuld vergoed krijgen? Dan moet je een aparte caravanverzekering afsluiten. Ook deze kan je uitbreiden met een inboedeldekking. Voor caravanverzekeringen geldt dat er grote verschillen zijn in de dekkingen. Lees daarom de voorwaarden goed door voordat je er één afsluit.

 

Meer informatie
Heb je hulp nodig bij het vinden van de camper- of caravanverzekering die het beste bij je past? Wij helpen je graag de mogelijkheden op een rij te zetten. Neem gerust contact met ons op.