Ramp op vakantie. Wie betaalt de kosten?

Je gaat op vakantie voor ontspanning en rust. Toch kan zich onverwacht een ernstige calamiteit voordoen, een natuurramp bijvoorbeeld of een aanslag. Wat moet je doen in zo'n situatie? Krijg je gemaakte kosten vergoed? En welke maatregelen kun je treffen voor vertrek?

 

Als je in een rampsituatie terechtkomt, stel je dan zo snel mogelijk in veiligheid en volg de instructies van hulpverleners op. Zodra je kunt, neem je contact op met de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij kunnen hulp sturen of je vertellen wat je moet doen.

 

Kosten vergoed?
Wanneer je door een natuurramp, burgeroorlog of aanslag je vakantie af moet breken of annuleren, biedt de annuleringsverzekering daarvoor meestal geen dekking. Maak je in verband met de ramp extra kosten, bijvoorbeeld voor reis of verblijf? Veel reisverzekeringen bieden voor die kosten een (beperkte) dekking als het om een natuurramp gaat en als de aangesloten alarmlijn je toestemming heeft gegeven die kosten te maken. Ook als je het slachtoffer wordt van een relletje, kan de verzekeraar uitkeren. Maar voor een terroristische aanslag geldt dat meestal niet.

 

Calamiteitenfonds en NHT
Kan je dan helemaal geen tegemoetkoming krijgen voor annulering of voor gemaakte kosten bij een natuurramp? Jawel, als je reisorganisator aangesloten is bij het Calamiteitenfonds kan die een schadevergoeding regelen. Vraag bij het boeken van de reis expliciet of je reisorganisator bij dit fonds is aangesloten. Voor schade door een terroristische aanslag hebben verzekeraars gezamenlijk de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden (NHT) opgericht. Dit fonds kan een vergoeding uitkeren.

 

Tref voorzorgsmaatregelen
Kan je voorkomen dat je met een calamiteit te maken krijgt tijdens je vakantie? Niet helemaal. Maar je kan wel enkele voorzorgsmaatregelen treffen:

  • Informeer vooraf of je vakantiebestemming veilig is volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Je kan daarvoor ook de Reisapp downloaden.
  • Zet het nummer van de alarmcentrale van je reisverzekeraar in je telefoon.
  • Zorg dat je genoeg geld achter de hand heeft voor onverwachte situaties.
  • Neem meerdere betaalmiddelen mee naar het buitenland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of credit card.
  • Laat thuisblijvers weten wat je reisplannen zijn. Geef ze een kopie van je reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens en geef ze het IMEI nummer van uw telefoon. Je vind dit nummer door *#06# in te toetsen op je telefoon. Zet ook het nummer van je contactpersoon als ICE-nummer in je telefoon. Hulpdiensten kunnen in geval van nood dit nummer bellen zonder je telefoon te ontgrendelen.

Goed verzekerd op reis
Sluit een goede reisverzekering af die de kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring, ziekenhuisopname en extra reis- en verblijfkosten. Wij weten wat verschillende reisverzekeraars te bieden hebben. Neem daarom contact op met ons kantoor voor advies.