Zzp'ers verdienen (niet) meer dan werknemers

Ieder jaar maken zo’n 120.000 mensen de stap naar het ondernemerschap en starten als zzp’er. Veel mensen denken dan financieel beter af te zijn. Maar is dat wel zo? Wat verandert er als je voor jezelf begint?

Als zzp´er profiteer je van een aantal fiscale regels waardoor de belasting over je inkomen lager uitvalt dan wanneer je hetzelfde bedrag aan loon zou ontvangen. Zo heb je recht op zelfstandigenaftrek van 7.280 euro als je minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteedt. Als starter krijg je in de eerste drie jaar bovendien een startersaftrek van 2.123 euro. Deze bedragen trek je af van je belastbaar inkomen. En dan ben je er nog niet. Van het bedrag dat overblijft, is nog eens 14 procent onbelast. Al met al kun je door deze fiscale regels duizenden euro’s aan belasting besparen.

 

Inkomensafhankelijke premie
Heb je alleen maar belastingvoordeel als ondernemer? Nee. Voor de zorg moet je namelijk een inkomensafhankelijke premie aan de fiscus betalen. Bij werknemers betaalt de werkgever deze, als ondernemer doe je dat zelf. Je premie is afhankelijk van je winst uit de onderneming. In 2018 is het percentage 5,65%, maar het maximumbedrag is 3.085 euro per jaar. Toch ben je al met al als zzp’er aanzienlijk minder kwijt aan inkomstenbelasting dan iemand in loondienst met hetzelfde inkomen.

 

Inkomensrisico’s
Het financiële plaatje van zpp’ers stopt echter niet bij de rekensom over belastingen. Want je hebt ook kosten die een werknemer niet heeft. Zo moet je als ondernemer zelf het risico van arbeidsongeschiktheid afdekken. En om een vergelijkbaar pensioen op te bouwen als een werknemer moet je zeker 10 procent van je bruto omzet opzij zetten voor je pensioen. Wel zijn de premies voor zowel de arbeidsongeschiktheidsverzekering als voor pensioen aftrekbaar. En dat levert weer een belastingvoordeel op.

 

Financiële buffer
Het netto besteedbare inkomen van zzp´ers ligt ook na het betalen van de pensioen- en AOV-premie gemiddeld genomen nog steeds iets hoger dan dat van mensen in loondienst. Dat extra bedrag kun je het beste apart zetten om een financiële buffer op te bouwen. Je kunt daar dan in slappe tijden op terugvallen.

 

Laat je adviseren
Ga je voor jezelf beginnen? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken de financiële gevolgen en adviseren je over voorzieningen voor inkomensrisico’s bij arbeidsongeschiktheid en pensionering.