Naar een hoger energielabel

Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C verplicht voor alle kantoorgebouwen vanaf 100 vierkante meter. Heeft jouw pand op die datum een label D of lager? Dan kun je de deuren sluiten. Neem het zekere voor het onzekere en tref maatregelen.

 

De verplichting voor een energielabel C of hoger, geldt voor bijna alle bedrijfspanden: kantoren, onderwijspanden, publieke panden (zoals bibliotheken), horeca en logies, sportgebouwen en winkels. Voor industriële bedrijfspanden geldt de verplichting niet. Maar als daar weer kantoren of showrooms bij horen die groter zijn dan 100 vierkante meter, vallen die wel onder de regel. Er zijn een paar uitzonderingen. Als je minder dan 50% van jouw pand als kantoor gebruikt, als jouw pand een monument is of binnen twee jaar gesloopt of getransformeerd wordt, hoef je niet aan de regel te voldoen.

 

Naar energielabel C
Misschien heb je geen idee welk energielabel jouw kantoor heeft. Je kan dat checken op EP-online. Heb je een geldig label A, B of C, dan voldoe je al aan de norm van 2023. Je hoeft dan verder niets te doen. Check wel tot wanneer jouw energielabel geldig is. Heb je energielabel D of lager, dan moet je maatregelen treffen om voor 1 januari 2023 op energielabel C uit te komen.

 

Wat kan je doen?
Je kan stap voor stap jouw pand verduurzamen. Begin eenvoudig. Je kan bijvoorbeeld alle lampen vervangen door ledverlichting. Ook behaal je snel resultaat als je het leidingwerk rondom de ketels isoleert. Wil je een stap verder gaan, dan is spouwmuurisolatie de moeite van het overwegen waard. Daarnaast is het plaatsen van zonnepanelen een aantrekkelijke investering, ook al omdat er interessante subsidies voor bestaan.

 

Meer dan een hoger energielabel
Energiebesparende maatregelen leveren meer op dan een verplicht C-label. Je bespaart op je kosten, waardoor je de investeringen weer kan terugverdienen. In aanbestedingen wordt bovendien steeds meer gekeken naar het duurzame karakter van bedrijven. Maar dan moet je misschien wel ingrijpendere maatregelen treffen om als beste uit de bus te komen. Zoek je voor die investeringen een financiering? Neem dan contact op met ons kantoor. Ook voor het verzekeren van zonnepanelen ben je bij ons aan het juiste adres.